Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w niewielką kostkę. Paprykę i cebulę pokroić również w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oliwie. dodać mięso, smażyć kilka minut. Oprószyć solą i papryką w proszku. Dodać paprykę czerwoną. Zalać całe mięso wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie kruche. Sos zaklepać mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Przygotować placki: ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą, dość gęstą masę. Smażyć placki.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w niewielką kostkę. Paprykę i cebulę pokroić również w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oliwie. dodać mięso, smażyć kilka minut. Oprószyć solą i papryką w proszku. Dodać paprykę czerwoną. Zalać całe mięso wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie kruche. Sos zaklepać mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Przygotować placki: ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą, dość gęstą masę. Smażyć placki.