Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2823]

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gulasz wieprzowy smakuje z pieczywem, ryżem, plackami ziemniaczanymi lub kopytkami.

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami
Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu i zrumienić mięso. Przełożyć do rondla, podlać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Przykryć i dusić na wolnym ogniu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać paprykę i posiekane pieczarki, podsmażyć. Po upływie 35-40 minut cebulę z papryką i pieczarkami połączyć z mięsem, dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym, mieloną papryką i kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do mięsa, dodać pokrojone w kostkę ogórki, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.