Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami
Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu i zrumienić mięso. Przełożyć do rondla, podlać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Przykryć i dusić na wolnym ogniu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać paprykę i posiekane pieczarki, podsmażyć. Po upływie 35-40 minut cebulę z papryką i pieczarkami połączyć z mięsem, dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym, mieloną papryką i kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do mięsa, dodać pokrojone w kostkę ogórki, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.