Patka

Patka

Kuchcik
[Przepisów: 4]

gulasz wołowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

mój gulasz z mięsa wolowego

gulasz wołowy

Składniki:

gulasz wołowy

 

  • ½ kg wołowiny (może być np. udziec bo jest chudy)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka suszu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka czerwona
  • osobno (np. majeranek, czarny pieprz mielony, rozmaryn, czosnek, cząber, tymianek, kolendra, estragon i jałowiec),
  • 1 litr wody
  • Listek laurowy, ziele angielskie

 

Sposób przygotowania:

gulasz wołowy
Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą z ziołami. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone mięso. W garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy kostkę rosołową i susz warzywny. Mięso na patelni podsypujemy stopniowo mąką.
W czasie gdy mięso się smaży, kroimy cebulę i paprykę w kosteczkę.
Mięso powinno się smażyć ok. 10-15 minut, po tym czasie wrzucamy je do gotującej się wody. Znowu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę - gdy się zeszkli, dodajemy paprykę i jeszcze chwile smażymy. Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z mięsem. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. godzinę aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami w ulubionej postaci i czerwonym winem.
Smacznego.