lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Gulasz wołowy z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wołowe idealnie nadaje się na gulasz. A gdy dodamy do niego suszone grzyby, kiszonego ogórka i ziarna jałowca smak nas na pewno zachwyci.

Gulasz wołowy z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz wołowy z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z suszonymi grzybami
Mięso wołowe myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, papryką ostra i przyprawa do gulaszu. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i smażymy ok 10 minut. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę i dalej smażymy. Dorzucamy ziele angielskie i ziarna jałowca. Mięso podlewamy woda , tak by je przykryć i dorzucamy 1 kostkę rosołową. Dusimy 20 minut.

Grzyby suszone wcześniej trzeba zamoczyć i dodajemy do mięsa. Dalej dusimy i dodajemy kiszonego ogórki pokrojone w półplasterki i 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Dusimy kolejne 20 minut. Mąkę połączyć z wodą i wlać do gulaszu energicznie mieszając, dusić jeszcze około 3 minuty. Podawać z ziemniakami i ulubiona surówka.
Gulasz wołowy z suszonymi grzybami
Podstawa dobrego gulasz wołowego jest świeża wołowina