grzymalka

grzymalka

Kucharz
[Przepisów: 14]

Gulasz wołowy na kiszonej kapuście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, sycący gulasz, najlepiej smakuje z wszelkiego rodzaju kluskami (na parze, kopytka, śląskie...)

Gulasz wołowy na kiszonej kapuście

Składniki:

Gulasz wołowy na kiszonej kapuście

 

  • 1 kg wołowiny bez kości (pręga lub ligawa)
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 opakowania słodkiej mielonej papryki (po 20g każdy)
  • papryka mielona ostra
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • sól
  • listek laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy na kiszonej kapuście
Wołowinę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni (smażyć tak długo aż wyparuje cały sok z mięsa), następnie przełożyć mięso do wyższego garnka i podlać wodą w takiej ilości, aby zakryła mięso. Zagotować, dodać kostki wołowe i wszystko razem dusić ok. 1-1,5 godziny, dolewając w razie potrzeby wody. Kapustę, jeżeli jest mocno kwaśna, odcisnąć i trochę pokroić, cebulę pokroić w piórka. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać do niego kapustę i cebulkę i wszystko razem dusić jeszcze ok. 1 godziny. Gdy kapusta będzie miękka, dosypać mieloną słodką paprykę oraz doprawić gulasz solą i szczyptą mielonej ostrej papryki. Wszystko chwilę poddusić i wyłączyć.