Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Gulasz wołowy z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

można podawać z ryżem, ziemniakami czy makaronem

Gulasz wołowy z pomidorami

Składniki:

Gulasz wołowy z pomidorami

 

  • 900 g wołowiny pokrojonej w kostki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, pokrojona
  • 800 ml rozgniecionych pomidorów z puszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z pomidorami
Kostki wołowiny obtoczyć w cukrze i odstawić. Na patelni rozgrzać olej. Lekko podsmażamy cebulę i wołowinę ze wszystkich stron.
Mieszankę z wołowiny przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodać pomidory, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. dusić około 1 godziny. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w wodzie. Wmieszać do mięsa. Mieszać aż nam sos zrobi się gęsty. Dusić 10 minut.