caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Gulasz z bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dla miłosników połączeń miesno-owocowych i nie tylko

Gulasz z bananami

Składniki:

Gulasz z bananami

 

  • 2 filety z piersi kurczaka (mozna zastąpic miesem z udek, w tej samej ilosci)
  • 3 banany
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Gulasz z bananami
Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz), obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową i tyle wody żeby przykryła mięso. Gotować do miękkości. Zdjąć z ognia.
Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju i dodać do mięsa.
Banany obrać, pokroić w gruba kostkę. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i lekko rozgotować. Dodać koncentrat pomidorowy i curry. Wymieszać i przełożyć do mięsa.
Całość dokładnie wymieszać i zagotować. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
Jeśli gulasz wyjdzie zbyt rzadki to można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.
Podawać z ryżem lub ziemniakami. Można posypać siekaną natką z pietruszki.