Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

gulasz z boczniaków.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

to moje zdecydowanie ulubione danie z wykorzystaniem boczniaków

gulasz z boczniaków.

Składniki:

gulasz z boczniaków.

 

  • 0,5 kg boczniaków,
  • 2-3 cebule,
  • 1 czerwona papryka (tym razem zapomniałam kupić i obyło się bez),
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 200ml śmietany 18%,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, czerwona papryka.
  • ewentualnie 0,5 kostki bulionowej grzybowej

Sposób przygotowania:

gulasz z boczniaków.
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą (tak jak pisałam w poprzednim przepisie grzybów nie moczymy!!), kroimy w cienkie paseczki w poprzek blaszek. Pokrojone grzyby wrzucamy na roztopione masło (najlepiej klarowane), solimy, dusimy dusimy jakieś 15 minut w razie potrzeby podlewając wodą (lub bulionem grzybowym może być z kostki bulionowej). dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy i dusimy do momentu aż wszystkie składniki zmiękną, wtedy podsypujemy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, dusimy wszystko razem jeszcze kilka minut. Podajemy z chlebkiem lub knedlami je sama)