kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 147]

Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajne jedzonko na obiad. Lekko strawne ze względu na wykorzystanie maki ryżowej zamiast pszennej. Do tego bez glutenu i bez laktozy oczywiście jeśli przyprawy jakich użyjemy są wolne od tych składników.

Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowym

Składniki:

Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowym

 

  • 1,5 kg fileta z indyka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej do smażenia
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • natka kopru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl mąki ryżowej
  • liść laurowy, ziele angielski

Sposób przygotowania:

Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowym

Przygotowanie mięsa

Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowym
Pokrojony w kostkę filet oprószony przyprawami

Filet oczyszczamy z ewentualnych błonek, kroimy na kostkę 1 cm. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką, curry, czosnkiem roztartym w dłoniach i oregano również roztartym(jeśli nie mamy czosnku niedźwiedziego możemy dodać ząbek zwykłego czosnku tylko należy go drobno posiekać, jednak polecam czosnek niedźwiedzi bo jest o wiele lżej strawny od normalnego).Mieszamy mięso z przyprawami i wstawiamy do lodówki na ok.30 min.aby przyprawy wchłonęły się w mięso.

Obróbka mięsa

Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowym
Spanierowane w mące ryżowej mięso smażymy

Mięso wyjmujemy z lodówki i każdy kawałek osobno panierujemy w mące ryżowej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju. Mąk ryżowa ma to do siebie że nie pali się na patelni a oblepia ładnie mięso i rumieni razem z nim.

Podstawa pod sos

Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowym
Mięso z patelni przekładamy do zimnej wody z warzywami

Do garnka wlewamy zimną wodę, marchew ścieramy na drobnych oczkach, natki warzyw siekamy i wkładamy do wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie odrobinę solimy i pieprzymy.Do takiej marynaty wkładamy usmażone mięso i gotujemy ok. 30 min

Sos

Gulasz z fileta indyka w sosie pomidorowym
Wlewamy sos pomidorowy do mięsa i jeszcze chwilę gotujemy

Na patelnie gdzie smażyliśmy mięso wlewamy ok. szkl wody dokładamy koncentrat pomidorowy i wsypujemy 3 łyżki mąki ryżowej, mieszamy lekko podgrzewamy ale nie zagotowujemy, chodzi o to aby mąka rozpuściła się i połączyła z wodą i koncentratem. Jak mięso w garnku jest już miękkie wlewamy sos i dusimy ok. 10 min. Mieszając co jakiś czas by nie przywarło. Gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem lub do pieczywa.