polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Gulasz z groszkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasuje zarówno do ryżu jak i do ziemniaczków lub kaszy

Gulasz z groszkiem i pieczarkami

Składniki:

Gulasz z groszkiem i pieczarkami

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z groszkiem i pieczarkami
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju, zalać wodą, dodać przecier pomidorowy, zagotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na osobnej patelni. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, poddusić, a następnie dodać do mięsa. Groszek odcedzić z zalewy, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do gulaszu. Śmietanę wymieszać z mąką, zagęścić gulasz.