reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gulasz z grzybami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Można zmniejszyć ilość wody- my jednak lubimy dużo sosu zwłaszcza jeżeli do gulaszu mamy placki

Gulasz  z grzybami suszonymi

Składniki:

Gulasz z grzybami suszonymi

 

  • 600g łopatki wieprzowej
  • 10g suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 l wody
  • łyżka maggi w płynie
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka papryki suszonej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Gulasz z grzybami suszonymi
Grzyby zalewamy ciepłą wodą. Mięso kroimy w niedużą kostkę i partiami smażymy na gorącym oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę i razem jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy przyprawy wraz z koncentratem, namoczone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości ( szybkowar 18-20 minut) Pod koniec duszenia wlewamy mąkę rozrobioną w 1/2 szkl.zimnej wody. Gotujemy jeszcze 2 minuty i przyprawiamy do smaku