Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Gulasz z grzybow

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast maki dodaje parmezan - super efekt smakowy. Danie zdecydowanie wysokokaloryczne.

Gulasz z grzybow

Składniki:

Gulasz z grzybow

 

  • Na 3 duze porcje
  • 1 kg swiezych grzybow
  • 2 cebule
  • pol peczka koperku
  • pol peczka natki pietruszki
  • szkl. smietany
  • szkl mleka
  • szkl bulionu /rosolek lub wywar z warzyw/
  • sol
  • pieprz
  • sol czosnkowa
  • olej
  • starty parmezan

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z grzybow
Pokrojona w kostke cebule podsmazam na oleju. Dodaje nie za drobno pokrojone grzybki , lekko sole , pieprze i podlewam bulionem.Pod przykryciem dusze ok. 30 min czasem mieszajac.
W miedzy czasie kroje pietruszke i koperek. Podduszone grzyby posypuje sola czosnkowa , dodaje zieleninke , wlewam smietane i mleko . Doprowadzam do wrzenia i na wolnym ogniu pozostawiam przez ok. 5 min. Mieszajac wsypuje lyzke parmezanu i gdy wszystko zacznie gestniec - potrawa gotowa. Poniewaz ja podaje gulasz na glebokim talerzu , z knedlem z kajzerek - wlewam do duszenia 0,5 l bulionu.Grzybki pasuja naturalnie tez do ryzu, ziemniaczkow albo jakiegos mieska.