peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Gulasz z indyka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miła alternatywa dla mięsa smażonego w panierce lub bez.

Gulasz z indyka.

Składniki:

Gulasz z indyka.

 

  • 900 g indyka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 kostka rosołowa grzybowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • świeży rozmaryn
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowanego indyka oprószamy dokładnie mąką wymieszaną z solą, pieprzem i papryką, a następnie odstawiamy je w chłodne miejsce. Marchew i cebulę obieramy i myjemy, a następnie cebulę kroimy w piórka a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżki) i podsmażamy indyka. Gdy się zarumieni przekładamy do drugiego garnka a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i marchew. Warzywa chwilę podduszamy i przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy rosół, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy i przelewamy do garnka z mięsem. Dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.