Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Gulasz z karpia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna i oryginalna w smaku potrawa zaskoczy nawet największych smakoszy. Idealna na rodzinne spotkania

Gulasz z karpia

Składniki:

Gulasz z karpia

 

  • 1 kg karpia
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 1/2 kostki żółtego sera

Sposób przygotowania:

Gulasz z karpia
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, opruszyć mąką, dołożyć do boczku i zrumienić. Dolać bulion, przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy zacznie się gotować dodać podzielonego na średniej wielości kawałki karpia (bez ości). Gotować na małym ogniu około 15 minut. Podczas podania posypać startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym. Jeść same lub z makaronem.