Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz z kiełbasą i teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pikantny gulasz z wieprzowej łopatki w marynacie z sosem teriyaki. Pomysł na smaczny, mało pracochłonny obiad:)

Gulasz z kiełbasą i teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z kiełbasą i teriyaki

 

  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • szczypta chili
  • 3 łyżki oleju
  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 20 dkg mocno wędzonej cienkiej kiełbasy
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz z kiełbasą i teriyaki
Sos teriyaki przelać do miski. Dodać do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła, przyprawy i olej (3 łyżki). Dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do przygotowanej marynaty, wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Kiełbasę (użyłam kiełbasy gospodarza) pokroić w małą kostkę, zrumienić na rozgrzanym w brytfannie oleju. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy. Smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Dodać zamarynowane mięso. Smażyć razem jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. Jak mięso się zrumieni, wlać do niego 3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Gulasz z kiełbasą i teriyaki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Gulasz z kiełbasą i teriyaki
Pokrojone w kostkę mięso dokładnie pokryte marynatą.
Gulasz z kiełbasą i teriyaki
Pokrojona w kostkę kiełbasa rumieniona na oleju.
Gulasz z kiełbasą i teriyaki
Zamarynowane mięso dodane do podsmażonej z cebulą kiełbasy.