Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

gulasz z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

jakiś czas temu jadłam coś podobnego w restauracji na Słowacji, danie tak mi posmakowało, że spróbowałam zrobić je w domu

gulasz z kiszoną kapustą

Składniki:

gulasz z kiszoną kapustą

 

  • 0,7 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,5 - 0,7 kg kiszonej kapusty.
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • 2 spore cebule,
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu),
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, kminek.

Sposób przygotowania:

gulasz z kiszoną kapustą
Łopatkę kroimy dość grubą kostkę, smażymy rozgrzanym tłuszczu do momentu,aż się zezłoci.Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, podlewamy odrobiną wody i dusimy aż do momentu aż cebula zmięknie. W tym samym czasie kapustę należy przesiekać, wypłukać i raz albo dwukrotnie obgotować (w zależności od tego jak bardzo jest kwaśna). Wody spod pierwszego obgotowywania kapusty nie wylewamy, jeszcze się przyda Obgotowaną kapustę dodajemy do garnka z mięsem i cebulą, mieszamy podlewamy szklanką wody z gotowania kapusty, dodajemy przyprawy i dusimy około pół godziny, kontrolując stan płynu i w razie potrzeby podlewając wodą z gotowania kapusty. na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. (trzeba uważać, żeby śmietana się nie zważyła, przed dodaniem do gulaszu dobrze ją zahartować)