Sposób przygotowania:
gulasz z kiszoną kapustą
Łopatkę kroimy dość grubą kostkę, smażymy rozgrzanym tłuszczu do momentu,aż się zezłoci.Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, podlewamy odrobiną wody i dusimy aż do momentu aż cebula zmięknie. W tym samym czasie kapustę należy przesiekać, wypłukać i raz albo dwukrotnie obgotować (w zależności od tego jak bardzo jest kwaśna). Wody spod pierwszego obgotowywania kapusty nie wylewamy, jeszcze się przyda Obgotowaną kapustę dodajemy do garnka z mięsem i cebulą, mieszamy podlewamy szklanką wody z gotowania kapusty, dodajemy przyprawy i dusimy około pół godziny, kontrolując stan płynu i w razie potrzeby podlewając wodą z gotowania kapusty. na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. (trzeba uważać, żeby śmietana się nie zważyła, przed dodaniem do gulaszu dobrze ją zahartować)