marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz z kurek i wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Gulasze z leśnych grzybów, np. kurek, podgrzybków, czy maślaków to bogactwo smaków. Pyszne z dodatkiem mięs białych jak drób i wieprzowych jak karkówka.

Gulasz z kurek i wieprzowiny

Składniki:

Gulasz z kurek i wieprzowiny

 

  • 50 dag. grzybów kurek,
  • 150 g. mięsa wieprzowego, np. karkówki,
  • cebula duża,
  • 3 pełne łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • pieprz,
  • sól,
  • bulionetka grzybowa,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • szczypta curry,
  • szczypta słodkiej papryki mielonej,
  • masło do smażenia grzybów,
  • olej do obsmażenia mięsa.

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurek i wieprzowiny
Grzyby oczyścić nożykiem z ziemi i igiełek, opłukać na sitku, a następnie przesmażyć je na maśle w patelni na rumiano. Potem zsunąć na bok kurki i wrzucić obraną, opłukaną i posiekaną lub pokrojona w obręcze cebulę i zeszklić.

Mięso po opłukaniu, pokroić w kostkę i obsmażyć w osobnym garnku na oleju, obracając je na różne strony widelcem, a jak się zrumieni dodać do reszty, zalać wodą na tyle, by zakryła powierzchniędodać rosołek grzybowy,, włożyć dwa liście laurowe, ziele angielskie. Nakryć pokrywką i dusić przez 45 min. na wolnym ogniu. Potem zaprawić sos pastą paprykową lub koncentratem, następnie zawiesiną z wody i maki pszennej lub śmietanką do zup i sosów. Zamieszać dobrze, by grudki nie zostały, wyłączyć, doprawić solą, pieprzem, curry, szczyptą papryki słodkiej.

Spróbować i podawać z ryżem lub makaronem świderki lub kolanka.

duszenie