Sposób przygotowania:
Gulasz z kurek i wieprzowiny
Grzyby oczyścić nożykiem z ziemi i igiełek, opłukać na sitku, a następnie przesmażyć je na maśle w patelni na rumiano. Potem zsunąć na bok kurki i wrzucić obraną, opłukaną i posiekaną lub pokrojona w obręcze cebulę i zeszklić.
Mięso po opłukaniu, pokroić w kostkę i obsmażyć w osobnym garnku na oleju, obracając je na różne strony widelcem, a jak się zrumieni dodać do reszty, zalać wodą na tyle, by zakryła powierzchniędodać rosołek grzybowy,, włożyć dwa liście laurowe, ziele angielskie. Nakryć pokrywką i dusić przez 45 min. na wolnym ogniu. Potem zaprawić sos pastą paprykową lub koncentratem, następnie zawiesiną z wody i maki pszennej lub śmietanką do zup i sosów. Zamieszać dobrze, by grudki nie zostały, wyłączyć, doprawić solą, pieprzem, curry, szczyptą papryki słodkiej.
Spróbować i podawać z ryżem lub makaronem świderki lub kolanka.
Mięso po opłukaniu, pokroić w kostkę i obsmażyć w osobnym garnku na oleju, obracając je na różne strony widelcem, a jak się zrumieni dodać do reszty, zalać wodą na tyle, by zakryła powierzchniędodać rosołek grzybowy,, włożyć dwa liście laurowe, ziele angielskie. Nakryć pokrywką i dusić przez 45 min. na wolnym ogniu. Potem zaprawić sos pastą paprykową lub koncentratem, następnie zawiesiną z wody i maki pszennej lub śmietanką do zup i sosów. Zamieszać dobrze, by grudki nie zostały, wyłączyć, doprawić solą, pieprzem, curry, szczyptą papryki słodkiej.
Spróbować i podawać z ryżem lub makaronem świderki lub kolanka.
duszenie