karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Gulasz z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniały gulasz idealny do placków ziemniaczanych.

Gulasz z łopatki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z łopatki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki
Łopatkę kroimy na kostkę i przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, Warzywkiem, pieprzem i papryką słodką. Mięso smażymy na odrobinie oleju. Gdy mięsko się obsmaży, kroimy cebulę w krążki i dodajemy do łopatki. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 min. Po tym czasie mięsko i cebulę zalewamy bulionem z kostki rosołowej. Dusimy ok. 60 min. Przyprawiamy w razie potrzeby Warzywkiem, pieprzem i chili. Gdy smak nam odpowiada możemy zrobić zaklepkę z wody, śmietany i wody. Zaciągamy sos.
Sos ten idealnie pasuje do placków ziemniaczanych, które się nim polewa.
Smacznego :)
Gulasz z łopatki
Przyprawioną łopatkę obsmażamy na odrobinie oleju.
Gulasz z łopatki
Do obsmażonej łopatki dokładamy krążki cebuli i dusimy.
Gulasz z łopatki
Obsmażone i podduszone mięso i cebulę zalewamy bulionem i dusimy.
Gulasz z łopatki
Gulasz prawie gotowy, już idealnie przyprawiony. Wystarczy tulko zaciągnąć sosik.