paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Gulasz z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny gulasz z łopatki

Gulasz z łopatki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z łopatki

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżek oleju
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Pieprz i sól do sdmaku
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu)

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki
Mięso myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu lekko rozgrzewamy olej i wsypujemy paprykę w proszku, podsmażamy chwilę mieszając aby się nie przypaliła. Dodajemy cebulę i obsmażamy. Następnie dodajemy mięso i smażymy z obu stron na beżowo. Mięso zalewamy gorącą wodą (ilość taka aby tylko przykryła mięso) dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy to sos możemy zagęścić mąką jednak nie jest to konieczne bo cebula rozpadnie się w czasie duszenia i zagęści sos. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego :) .
Gulasz z łopatki
Na oleju podsmażamy przez chwilę paprykę w proszku
Gulasz z łopatki
Dodajemy pokrojonąw kostkę cebulę i podsmażamy
Gulasz z łopatki
Dodajemy mięso i obsmażamy z obu stron na beżowo
Gulasz z łopatki
Mięso zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy