Sposób przygotowania:
Gulasz z mięsa baraniego z pigwą
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i imbirem, wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. W rondelku rozgrzać oliwę, włożyć mięso i szybko obsmażyć. Pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę i ciągle mieszając chwilę smażyć na wolnym ogniu. Następnie wlać wino, 1 szkl wody, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, dodać do mięsa i dusić do miękkości (około 30-40 minut) Z masła i mąki zrobić zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem, cukrem, przyprawą maggi i gałką muszkatołową. Podawać z ryżem lub z makaronem posypane natką pietruszki.