Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz z miodem i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem imbiru, miodu i papryczki chili.

Gulasz z miodem i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z miodem i imbirem

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • sól do smaku
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z miodem i imbirem
Mięso oczyścić z błon i pokroić niezbyt dużą kostkę. Do miski wrzucić pokrojone w drobną kostkę cebulę i papryczkę (bez pestek), wyciśnięty czosnek, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, dodać miód, ocet, olej ryżowy, trochę soli i mieloną paprykę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Do marynaty wrzucić pokrojone mięso, wymieszać, żeby marynata pokryła mięso w całości i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Do marynaty, w której mięso się marynowało, wlać 3 szklanki wody i wymieszać. Wlać ją do mięsa. Dusić na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 1 godzinę (aż mięso zrobi się miękkie). Zamieszać od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą.
Gulasz z miodem i imbirem
Szynka wieprzowa pozbawiona błon i pokrojona w kostkę.
Gulasz z miodem i imbirem
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.
Gulasz z miodem i imbirem
Pokrojone mięso w całości pokryte przygotowaną marynatą.
Gulasz z miodem i imbirem
Mięso wyjęte z marynaty obtoczone w mące i zrumienione.