reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: 20 przepisów na opieńki

Gulasz z opieniek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Porcja raczej dla jednej osoby, ale choć przepis mam od kilku lat, to dopiero teraz go wypróbowałam.

Gulasz z opieniek

Składniki:

Gulasz z opieniek

 

  • 200 g małych opieniek ( same kapelusze)

 

  • 100g cieniej kiełbasy ( toruńska)

 

  • 1/2 cebuli

 

 

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

  • sól, pieprz i szczypta chili

Sposób przygotowania:

Gulasz z opieniek
Opieńki moczymy przez 15 w ciepłej mocno osolonej wodzie. Odcedzamy i blanszujemy we wrzątku 3 minuty. Odcedzamy, wkładamy znowu do wrzątku i gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki ( można w ćwiartki) i smażymy razem jeszcze przez kilka minut. Dodajemy opieńki, przyprawy- podlewamy szklanką wody i dusimy przez 15 minut. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę i posypujemy zieleniną( niekoniecznie)