Sposób przygotowania:
Gulasz z pieczarek i pomidorków bułgarskich
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki oraz obsmażyć w rondlu na maśle lub oleju roślinnym wraz z cebulką pokrojoną na obręcze. Potem zalać wodą, by zakryła powierzchnię, dodać umyte pomidorki bułgarskie i poddusić wraz z pieczarkami. Następnie wyjąć na cedzak i przetrzeć pałką przez sitko do rondla. Dodać przypraw zapachowych i ziół prowansalskich, aby później zapach się nasilał podczas duszenia.
Pod koniec zaprawić gulasz kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego i zawiesiną z mąki i śmietanki, zamieszać na nieco zwiększonym gazie.
Po 10 min. wyłączyć i doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym oraz słodką lub ostrą mieloną papryką.
Spróbować i podawać z makaronem lub ryżem białym, który dużo wcześniej ugotować i przelać zimną wodą.
Pod koniec zaprawić gulasz kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego i zawiesiną z mąki i śmietanki, zamieszać na nieco zwiększonym gazie.
Po 10 min. wyłączyć i doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym oraz słodką lub ostrą mieloną papryką.
Spróbować i podawać z makaronem lub ryżem białym, który dużo wcześniej ugotować i przelać zimną wodą.
duszenie