marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz z pieczarek i pomidorków bułgarskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Połączenie warzyw, a zwłaszcza pomidorów z pieczarkami do gulaszu, to dobry wybór. Należy dodać zioła suszone, głównie zioła prowansalskie, a potrawa będzie nieźle smakować i pachnieć.

Gulasz z pieczarek i pomidorków bułgarskich

Składniki:

Gulasz z pieczarek i pomidorków bułgarskich

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z pieczarek i pomidorków bułgarskich
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki oraz obsmażyć w rondlu na maśle lub oleju roślinnym wraz z cebulką pokrojoną na obręcze. Potem zalać wodą, by zakryła powierzchnię, dodać umyte pomidorki bułgarskie i poddusić wraz z pieczarkami. Następnie wyjąć na cedzak i przetrzeć pałką przez sitko do rondla. Dodać przypraw zapachowych i ziół prowansalskich, aby później zapach się nasilał podczas duszenia.

Pod koniec zaprawić gulasz kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego i zawiesiną z mąki i śmietanki, zamieszać na nieco zwiększonym gazie.

Po 10 min. wyłączyć i doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym oraz słodką lub ostrą mieloną papryką.

Spróbować i podawać z makaronem lub ryżem białym, który dużo wcześniej ugotować i przelać zimną wodą.

duszenie