Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gulasz z pomidorami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast mięsa z szynki gulasz można robić z innego gatunku mięsa

Gulasz z pomidorami i cukinią

Składniki:

Gulasz z pomidorami i cukinią

 

  • mięso z szynki bez kości 1 kg
  • cukinia mała 2 szt
  • pomidory 4 szt
  • cebula 1 szt
  • papryka 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka 2 łyżki
  • smalec 3 łyżki
  • oliwa 3 łyżki
  • śmietanka 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z pomidorami i cukinią
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać oliwę, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, podsmażyć. Następnie oprószyć solą i pieprzem, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po kwadransie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, dusić 10 minut. Pomidory pokroić na cząstki. Gdy cukinia i papryka jest pół miękka wrzucić pomidory i dusić do miękkości. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z gulaszem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, przyprawić do smaku, wymieszać. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.