Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Gulasz z żołądków i serc indyczych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gulasz z podrobów, z marchewką. Zabielony śmietaną pasuje do kasz, makaronów i ziemniaków.

Gulasz z żołądków i serc indyczych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z żołądków i serc indyczych

 

  • żołądki kurze lub indycze - 1/2 kg,
  • serca indycze - 1/2 kg,
  • marchew - duża,
  • cebula - 2,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie - 4 kulki,
  • kostka rosołowa - 2 (dałam drobiową i warzywną),
  • sól,
  • pieprz,
  • śmietana 18% ukwaszona - kilka łyżek,
  • mąka pszenna - 2 łyżki,
  • tłuszcz do smażenia - 2-3 łyżki,
  • świeży koper lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków i serc indyczych
Cebulę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żołądki i serca dokładnie obrać z tłuszczu, dokładnie umyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać kostki rosołowe i zalać wodą. Na patelni, na której smażyliśmy podroby, zeszklić cebulę. Podsmażoną cebulę, razem ze startą marchwią oraz liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem dodać do podrobów. Gotować na niedużym ogniu do miękkości. Tuż przed zakończeniem dodać przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i posiekaną zieleninę. Zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i zabielić śmietaną, zagotować i doprawić do smaku. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Gulasz z żołądków i serc indyczych
z marchewką. Zabielony śmietaną pasuje do kasz
Gulasz z żołądków i serc indyczych
makaronów i ziemniaków.
Gulasz z żołądków i serc indyczych
Żołądki i serca dokładnie obrać z tłuszczu
Gulasz z żołądków i serc indyczych
Żołądki i serca dokładnie obrać z tłuszczu