zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Gulasz z suszonymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ostry gulasz z suszonymi grzybami i warzywami.

Gulasz z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z suszonymi grzybami

 

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 solidna garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 150 g świeżej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka suszonych papryczek chili peperoncini czerwonej
  • maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szk mleka
  • 500 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Gulasz z suszonymi grzybami
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać słodką paprykę i chwilkę smażyć. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Podsmażyć je i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz kapustę. Następnie paprykę także pokroić w kostkę, dodać na patelnię razem z odsączonymi grzybami. Potem dodać natkę pietruszki i smażyć wszystko około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić gulasz do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Mąkę rozmieszać z mlekiem i zagęścić nią sos. Zagotować. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Gulasz z suszonymi grzybami
podsmażyć papryke na oleju i dodać mieso.
Gulasz z suszonymi grzybami
nastepnie dodać pokrojoną w kostke cebulę i kapustę
Gulasz z suszonymi grzybami
potem dodać paprykę i odsączone grzyby ...
Gulasz z suszonymi grzybami
dodać natkę pietruszki i podlac bulionem oraz dodać przyprawy