szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

gulasz z szynki wieprzowej i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pożywny gulasz z szynki wieprzowej i pieczarek

gulasz z szynki wieprzowej i pieczarek

Składniki:

gulasz z szynki wieprzowej i pieczarek

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 400 gram pieczarkek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • łyzka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowr
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szklanka czerwonego wina
  • 2 cebulr
  • 1/3 łyzeczki kminku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • szklanka bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

gulasz z szynki wieprzowej i pieczarek
Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, papryki umyć, osuszyć i oczyścić z gniazd nasiennych i pokroic w paski.Pieczarki oczyścić, a nastepnie pokroić na cząstki.Cebulę obrać i drobno posiekać.Por i marchewki oczyścić,umyć i pokroić na dośc grube plasterki..W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i por i zeszklić je mieszając od czasu do czasu, potem dodać gtzyby, marchew i paprykę.Chwilę razem smazyć.Dodać koncentrat pomidorowy, i dokładnie wszystko wymieszać..Zalac bulionem i chwile dusic na niezbyt dużym ogniu.Dodac pokrojoną szynkę i smażyć do zbrązowienia.Podlać wodą ,dodać pozostałe przyprawy, doprawic do smaku sola i pieprzem,zalać winem, przykryć i dusić ok godzinę na wolnym ogniu.Przed podaniem posypać natką.