Gulasz z szynki z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gulasze można robić na różne sposoby, za każdym razem zmieniając składniki. Jedno jest pewne, zawsze wyjdzie doskonały obiad.

Gulasz z szynki z fasolką szparagową

Składniki:

Gulasz z szynki z fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki z fasolką szparagową
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (ilość przypraw wedle uznania). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Gdy mięso będzie odpowiednio przesmażone zalewamy je wodą i dusimy ok. 5-10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę i ponownie dusimy od czasu do czasu mieszając, aż fasolka będzie miękka (w razie potrzeby można dolewać po trochu wody).

Pod koniec duszenia energicznie mieszając posypujemy mąką, by zagęścić sos, a następnie dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.