Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczny gulasz, idealny do makaronu ;)

Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi

 

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 2 duże cebule
  • 3 duże marchewki
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1/4 selera korzeń
  • 1,5 szkl białego półwytrawnego wina
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 fasolek szparagowych (jeśli ktoś chce )

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi
Szynkę płuczemy, osuszamy, kroimy na dość spore kawałki (ale kwestia gustu;)). Cebulę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki ok 2,5 cm. Czosnek obieramy, miażdżymy i kroimy kostkę. Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ok 1-1,5 cm. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy ją na wolnym ogniu. Kiedy cebula jest prawie gotowa dodajemy do niej warzywa i przesmażamy ok 3-4 min, po czym dodajemy szynkę. Zwiększamy ogień i 2 min przesmażamy mięso, zalewamy winem i odparowujemy alkohol jakieś 2 min. Dodajemy sól i pieprz, garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i zapominamy o nim na jakieś 1,15 godz. Odkrywamy pokrywkę i kosztujemy naszego dzieła. W razie potrzeby doprawiamy.
Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi
Szynkę płuczemy, osuszamy i kroimy w sporą kostkę
Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi
Cebulę obieramy i kroimy w sporą kostkę...
Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi
Do przeszklonej cebuli i reszty warzyw dodajemy pokrojone mięsko
Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi
Przesmażone i przyprawione mięsko zalewamy winem odparowujemy alkohol