Sposób przygotowania:
Gulasz z szynki z marchwią na winie Edzi
Szynkę płuczemy, osuszamy, kroimy na dość spore kawałki (ale kwestia gustu;)). Cebulę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki ok 2,5 cm. Czosnek obieramy, miażdżymy i kroimy kostkę. Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ok 1-1,5 cm. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy ją na wolnym ogniu. Kiedy cebula jest prawie gotowa dodajemy do niej warzywa i przesmażamy ok 3-4 min, po czym dodajemy szynkę. Zwiększamy ogień i 2 min przesmażamy mięso, zalewamy winem i odparowujemy alkohol jakieś 2 min. Dodajemy sól i pieprz, garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i zapominamy o nim na jakieś 1,15 godz. Odkrywamy pokrywkę i kosztujemy naszego dzieła. W razie potrzeby doprawiamy.
KOla1
Editha
Dobrze mówisz- był- ;)