WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gulasz z szynki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super aromatyczny, sycący gulasz z szynki z porem, marchewką, papryką, cukinią i kukurydzą. Pyszny do ziemniaków i kaszy.

Gulasz z szynki z warzywami

Składniki:

Gulasz z szynki z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki z warzywami

Mięso

Gulasz z szynki z warzywami
Mięso podsmażamy na bardzo dużym ogniu, by się przypiekły.

Oczyszczoną szynkę kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso oprószamy mąką i wrzucamy do garnka, podsmażany.

Sos

Gulasz z szynki z warzywami
Podsmażone mięso zalewamy sosem i gotujemy.

Do mięsa dolewamy nieco wody, a gdy się zagotuje, wlewamy przecier pomidorowy. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, listek i ziele angielskie, zagotowujemy.

Warzywa

Gulasz z szynki z warzywami
Wszystkie warzywa dodajemy do gulaszu i gotujemy.

Do gulaszu wrzucamy po kolei pokrojone w plastry marchew i pietruszkę, pora, cukinię i paprykę pokrojone w kawałki. Na koniec dodajemy odsączoną z wody kukurydzę z puszki.

Doprawianie

Gulasz z szynki z warzywami
Gulasz można też zagęścić odrobiną mąki.

Gulasz solimy, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Gotujemy do miękkości mięsa i podajemy.