Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz z wołowiny (Francja)

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie posolić, popieprzyć i

Gulasz z wołowiny (Francja)

Składniki:

Gulasz z wołowiny (Francja)

 

  • 1 kg chudej wołowiny
  • 12 dag wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 10 dag marynowanych cebulek
  • 1 szkl rosołu (może być z kostki)
  • 1 łyzka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyzka mąki pszennej
  • 1 liść alurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z wołowiny (Francja)
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Na patelni wytopić boczek. Na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso na jasnobrązowy kolor. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do czasu aż się ładnie zeszkli. Zalać rosołem, dodać lisć laurowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok 1 godz). w połowie duszenia dodać obraną, umytą i pokrojona w półplasterki marchewkę. Na 5 min przed końcem duszenia dodać marynowane cebulki (wcześniej odsączone z zalewy). Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z małymi, usmażonymi na maśle grzankami z białego pieczywa lub z ciasta półfrancuskiego.