Sposób przygotowania:
Gulasz z zająca pachnący lasem
Suszone grzyby namoczyć na noc w letniej wodzie. Mięso dokładnie umyć, osaczyć w bibule, pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw do dziczyzny - pozostawić na noc w chłodnym miejscu by skruszało. Rozgrzać tłuszcz na patelni, pokroić dymki i zeszklić. Mięso osuszyć, dokładnie obsypać mąką i przesmażyć na patelni na ostrym ogniu. Następnie podlać bulionem i wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy trochę zmięknie, dodać dymki, podgrzybki i dusić dalej. Na koniec dodać marynowane oliwki i chwilkę poddusić. Jakość mięsa zająca uzależniona jest od miejsca jego bytowania i wieku. Najlepsze mięso pochodzi z zajęcy jednorocznych. Rozpoznać je można po intensywnej czerwonej barwie. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą jęczmienną lub gryczaną.
elutka