Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 294]

Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienne gulasze - ten gulaszu jest praktycznie jednogarnkowym daniem, wszystko jest gotowane razem w garnku, tworząc pyszny podgrzewacz w żoładku.

Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami

 

  • 500 g mięsa wołowego (na gulasz)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 3 cebule (pokroić w kostkę)
  • 300 g małych ziemniaków (twarde)
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminku (cały)
  • 1 łyżka majeranku (suszony)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • 20 g mąki pszennej
  • 750 ml bulionu (wołowy)
  • 400 g świeżej fasolki (zielona)
  • 2 pomidory (grubo pokroić w kostkę)
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami
► W żeliwnym garnku z pokrywką rozgrzać tłuszcz i obsmażyć dookoła pokrojone na małą kostkę mięso ( mieszane, wołowe lub wieprzowe ), aż nabierze koloru. Mięso wyjąć i odstawić na bok. Teraz na patelnię wrzucić cebulę i posolić, zredukować temperaturę i dusić, aż się lekko zabarwi. Następnie ziemniaki i marchewkę pokroić w półplastry, dodać do cebuli i krótko razem podsmażyć.

► Mięso włożyć z powrotem do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawić solą, pieprzem i papryką, później dodać kminek, majeranek i krótko wszystko razem podsmażyć. Teraz posypać mąką i mieszająć wlewać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu około 60 minut.

► Teraz wrzucić pomidory, pokrojoną na 4 cm. kawałki fasolę i gotować około 35 minut, aż mięso będzie miękkie ( czas gotowania zależy w dużej mierze od jakości mięsa ). Doprawić pieprzem solą i posypać natką pietruszki. Do gulaszu idealnie pasuje porcja kwaśnej śmietany lub crème fraîche.
Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami
Mięso włożyć z powrotem do garnka, przyprawić i wlać bulion - wrzucić pomidory, fasolę i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami
Mięso wyjąć - na patelnię wrzucić cebulę i dusić, aż się zabarwi - następnie dodać ziemniaki i marchewkę i krótko razem podsmażyć.
Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami
W garnku obsmażyć pokrojone na małą kostkę mięso ( mieszane, wołowe lub wieprzowe ), aż nabierze koloru.
Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami
Mięso, pomidory i fasolę umyć i pokroić na kawałki, czosnek i cebulę posiekać, ziemniaki i marchewkę pokroić w półplastry.