Sposób przygotowania:
Gulasz z zieloną fasolką i ziemniakami
► W żeliwnym garnku z pokrywką rozgrzać tłuszcz i obsmażyć dookoła pokrojone na małą kostkę mięso ( mieszane, wołowe lub wieprzowe ), aż nabierze koloru. Mięso wyjąć i odstawić na bok. Teraz na patelnię wrzucić cebulę i posolić, zredukować temperaturę i dusić, aż się lekko zabarwi. Następnie ziemniaki i marchewkę pokroić w półplastry, dodać do cebuli i krótko razem podsmażyć.
► Mięso włożyć z powrotem do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawić solą, pieprzem i papryką, później dodać kminek, majeranek i krótko wszystko razem podsmażyć. Teraz posypać mąką i mieszająć wlewać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu około 60 minut.
► Teraz wrzucić pomidory, pokrojoną na 4 cm. kawałki fasolę i gotować około 35 minut, aż mięso będzie miękkie ( czas gotowania zależy w dużej mierze od jakości mięsa ). Doprawić pieprzem solą i posypać natką pietruszki. Do gulaszu idealnie pasuje porcja kwaśnej śmietany lub crème fraîche.
► Mięso włożyć z powrotem do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawić solą, pieprzem i papryką, później dodać kminek, majeranek i krótko wszystko razem podsmażyć. Teraz posypać mąką i mieszająć wlewać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu około 60 minut.
► Teraz wrzucić pomidory, pokrojoną na 4 cm. kawałki fasolę i gotować około 35 minut, aż mięso będzie miękkie ( czas gotowania zależy w dużej mierze od jakości mięsa ). Doprawić pieprzem solą i posypać natką pietruszki. Do gulaszu idealnie pasuje porcja kwaśnej śmietany lub crème fraîche.