mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Gulasz z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, rozgrzewająca potrawa idealna na zimowe obiady.

Gulasz z ziemniaków

Składniki:

Gulasz z ziemniaków

 

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule białe
  • 140 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki jarzynowego bulionu
  • sól, ostra papryka w proszku, szałwia do smaku
  • 3 suszone prawdziwki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z ziemniaków
Na początku ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a paprykę w drobne paski. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość olej a na nim zeszklić cebulkę. Następnie dodać do zeszklonej pokrojone i osuszone ziemniaki. Smażyć przez chwilę. Później dodać paprykę i posiekaną kapustę kiszoną. Wszystko zalać bulionem i koncentratem pomidorowym. Następnie dodać posiekane grzyby. Wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Do smaku doprawić papryką w proszku, szałwią i solą. Podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego.