Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz ze śliwkami na francuską nutę

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bardzo wykwintna i przepyszna potrawa.

Gulasz ze śliwkami na francuską nutę

Składniki:

Gulasz ze śliwkami na francuską nutę

 

  • 500g mięsa wieprzowego od szynki
  • 15dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 50 ml. śmietanki
  • 100 ml porto
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gulasz ze śliwkami na francuską nutę
Śliwki pokroić na paski włożyć do garnka, połączyć z octem balsamicznym. Podgrzewać (nie gotować), do momentu aż śliwki połączą się z octem. Ostudzić. Mięso pokroić w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać śliwki. Dusić ok 45 minut, co pewien czas podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać porto, zioła prowansalskie i śmietankę. Podgrzewać do momentu, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.