Gulasz (Żydowska)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso pokrajać w dużą kostkę, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.

Gulasz (Żydowska)

Składniki:

Gulasz (Żydowska)

 

  • 1,5 kg pręgi wołowej
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 5 cebul pokrojonych na plasterki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 świeże papryki pokrojone na plasterki
  • pomidorów (sparzone obrane pomidory przekrojone dusić z 2 łyżkami wody 10 minut na małym

Sposób przygotowania:

Gulasz (Żydowska)
Mięso pokrajać w dużą kostkę, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Mięso wybrać łyżką cedzakową, odstawić, cebulę włożyć do garnka z gorącym tłuszczem, smażyć do lekkiego zrumienienia często mieszając. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem na małym ogniu pół godziny. Dodać świeżą paprykę i wlać pomidory, dusić do miękkości ok 1,5 godz. podawać z ugotowanym makaronem lub ziemniakami puree.