Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Gulaszowa wołowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dzięki tej treściwej zupie nie będziemy musieli podawać drugiego dania

Gulaszowa wołowa

Składniki:

Gulaszowa wołowa

 

  • 25 dag rostbefu,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 1/2 średnia cebula czerwona,
  • 1/2 średnia papryka czerwona,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 nieduże marchewki,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 por,
  • 3-4 szklanki wywaru warzywneho,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • ostra przyprawa typu "jarzynka",
  • pieprz,
  • Sól

Sposób przygotowania:

Gulaszowa wołowa
Pokrojone w kostkę oba rodzaje cebuli i paprykę w paskach przesmażamy na maśle, po 3-4 minutach dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do garnka. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko solimy i dodajemy do warzyw razem z wywarem, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w dosyć dużą kostkę ziemniaki oraz marchewkowe kwiatki (na cełej długości marchewki wycinamy rowki nożem do dekoracji warzyw i kroimy ją następnie na talarki) i dalej gotujemy. Gdy marchew i ziemniaki będą już miękkie dodajemy połowę pokrojonej w talarki białej części pora i gotujemy jeszcze chwilę razem. Doprawiamy do smaku ostrą jarzynką (ja użyłam ku..a meksykańskiego) i pieprzem.