joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Gulaszowa z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Treściwa, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimowe chłody.

Gulaszowa z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulaszowa z dynią

 

  • 50 dag mięsa z szynki
  • 80 dag miąższu z dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 selera
  • czerwona papryka
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulaszowa z dynią
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Do smażącej się cebuli dodać marchew, selera i paprykę. Całość wymieszać i smażyć ok 10 minut. Dodać mięso, zalać 1/2l gorącej wody. Dodać ziele, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, imbir, przyprawę do zup, wymieszać i dusić ok 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię, dolać ok 1/2 l gorącej wody i dusić jeszcze ok 15-20 minut, do czasu aż dynia będzie miękka. Pod sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.
Gulaszowa z dynią
Szynkę umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju
Gulaszowa z dynią
Na tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać warzywa i smazyć 10 min.
Gulaszowa z dynią
Do warzyw dodać usmażone mięso, podlać wodą i dodać przyprawy
Gulaszowa z dynią
Na 20 min przed końcem gotowania dodać dynię pokrojoną w kostkę