madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Gulaszowa z szynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na dworze zimno jeszcze a my wyglądamy wiosny, dlatego proponuję rozgrzewającą zupę z wiosennym zielonym akcentem.

Gulaszowa z szynki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulaszowa z szynki

 

  • 1/2 kg. szynki wieprzowej
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 litr wody
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1 pęczek dymki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gulaszowa z szynki
Mięso myjemy i osuszamy , a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z każdej strony przyprawiając jednocześnie sola i mielonym pieprzem do smaku. Zrumienione mięso przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym na patelni szklimy obraną i pokrojoną w kostkę białą cebulę oraz czerwoną paprykę , a także posiekany czosnek. Także przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około pół godzinki, no chyba że mięso będzie jeszcze twardawe, wtedy przedłużamy ten czas. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy obie fasole i gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku. Jeśli nie lubimy byt rzadkiej zupy możemy zagęścić wodą z mąką. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki.
Gulaszowa z szynki
Rumienimy przyprawione mięso z każdej strony
Gulaszowa z szynki
Szklimy cebulę z czerwoną papryką i czosnkiem