Sposób przygotowania:
Gulaszowa z szynki
Mięso myjemy i osuszamy , a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z każdej strony przyprawiając jednocześnie sola i mielonym pieprzem do smaku. Zrumienione mięso przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym na patelni szklimy obraną i pokrojoną w kostkę białą cebulę oraz czerwoną paprykę , a także posiekany czosnek. Także przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około pół godzinki, no chyba że mięso będzie jeszcze twardawe, wtedy przedłużamy ten czas. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy obie fasole i gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku. Jeśli nie lubimy byt rzadkiej zupy możemy zagęścić wodą z mąką. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki.