zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gwiazdki miodowo cynamonowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

ciastka na szybko i okazało się, że bardzo smaczne wyszły

Gwiazdki miodowo cynamonowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gwiazdki miodowo cynamonowe

 

  • 350 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka drobnej skórki pomarańczowej ( suszonej )
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 5 łyżek naturalnego miodu ( użyłam półpłynnego )
  • 150 g margaryny Kasia
  • Lukier :
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • biała i czekoladowa posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Gwiazdki miodowo cynamonowe
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Wszystko posiekać, następnie dodać resztę składników na ciasteczka i zagnieść je na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 10-15 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwinąć je z folii i rozwałkować na placek około 3-5 mm podsypując mąką. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia a piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni. Z płata ciasta wycinać za pomocą foremki w kształcie gwiazdek ciasteczka i układać je na blasze. Wycięte ciasteczka z blachą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w zależności od piekarnika. Ciasteczka po upieczeniu wystudzić. Cukier puder utrzeć na lukier z sokiem z cytryny, gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku i wymieszać. Lukier powinien być półpłynny. Za pomocą woreczka nanieść lukier na ciasteczka i na koniec posypać je posypka białą i czekoladową.
Gwiazdki miodowo cynamonowe
z przygotowanego ciasta wycinać gwiazdeczki
Gwiazdki miodowo cynamonowe
ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu udekorowac