szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Gwiazdkowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny sernik gwiazdkowy z cytrynową nutką

Gwiazdkowy piernik

Składniki:

Gwiazdkowy piernik

 

  • 400 gram maki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru na karmel
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki mieszanych bakalii
  • MASA:
  • 200 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żóltka,
  • 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • sok z połowy cytryny
  • DO NASĄCZENIA:
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Gwiazdkowy piernik
Jajka rozbić , oddzielić białka od żółtek, utrzeć razem z cukrem na puch. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i odstawić do chłodu. Do utartych żółtek dodać miękkie masło i zmiksować, stopniowo dosypywać mąkę przesiana z proszkiem dopieczenia sodą i przyprawą do piernika, dodać miód, lekko przestudzony karmel oraz mleko. Wymieszać piane z białek i bakalie. Piec w 180 stopniach w formie tortowej w kształcie gwiazdy. Formę wcześniej natłuścić i wysypać bułka. Piec około godzinę. Po przestudzeniu piernik przeciąć na 2 albo 3 krążki, nasączyć je sokiem cytrynowym rozmieszanym ze szklanka wody i 2 łyżkami cukru. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Porcjami dodawać ugotowany budyń cały czas miksując. Wlać sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszać. Piernik przełożyć masą, posmarować boki i wierzch.