Sposób przygotowania:
Gwiazdkowy śledzik
Obieramy ugotowane lub upieczone jarzyny, kroimy je w plasterki. Z ziemniaków wycinamy duże gwiazdki, z buraczków małe przy pomocy foremek do pierników. Odsączamy śledzie z oleju. wycinamy również z nich gwiazdki. Pozostałe warzywa i skrawki warzyw kroimy drobno i wkładamy do oddzielnych miseczek. Solimy je i pieprzymy do smaku - mieszamy. Do majonezu dekoracyjnego dodajemy musztardę francuską - mieszamy.Na talerz wykładamy wysoką foremkę w kształcie gwiazdki (lub inną) Układamy warstwę ziemniaków, następnie majonez z musztardą uklepując i łącząc je w warstwę, następnie buraczki i majonez z musztardą uklepując i łącząc kolejną warstwę. Posypujemy górę siekanym koperkiem po czym delikatnie wysuwamy foremkę. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami. Na brzegach talerza i na górze każdej sałatki układamy naprzemiennie wszystkie gwiazdki z ziemniaków, buraków i śledzia. Dekorujemy porcje majonezem dekoracyjnym przy pomocy szprycy, oraz pióropuszami koperku. Posypujemy czarnym, świeżo mielonym pieprzem
monikaT83
Wszystkiego dobrego Janinko:)
jaNina
Dziekuję Moniczko!
Dla Ciebie też najlepszego w Nowym Roku!