jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Gwiazdkowy śledzik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taką sałatkę warstwową możecie przygotować w miseczce lub w foremkach.

Gwiazdkowy śledzik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gwiazdkowy śledzik

 

  • 4 ugotowane lub upieczone w łupinach ziemniaki
  • 4 ugotowane lub upieczone w łupinach buraki
  • 4 płaty śledziowe typu matjas z oleju (duże)
  • 4 łyżki majonezu Dekoracyjnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • majonez do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Gwiazdkowy śledzik
Obieramy ugotowane lub upieczone jarzyny, kroimy je w plasterki. Z ziemniaków wycinamy duże gwiazdki, z buraczków małe przy pomocy foremek do pierników. Odsączamy śledzie z oleju. wycinamy również z nich gwiazdki. Pozostałe warzywa i skrawki warzyw kroimy drobno i wkładamy do oddzielnych miseczek. Solimy je i pieprzymy do smaku - mieszamy. Do majonezu dekoracyjnego dodajemy musztardę francuską - mieszamy.Na talerz wykładamy wysoką foremkę w kształcie gwiazdki (lub inną) Układamy warstwę ziemniaków, następnie majonez z musztardą uklepując i łącząc je w warstwę, następnie buraczki i majonez z musztardą uklepując i łącząc kolejną warstwę. Posypujemy górę siekanym koperkiem po czym delikatnie wysuwamy foremkę. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami. Na brzegach talerza i na górze każdej sałatki układamy naprzemiennie wszystkie gwiazdki z ziemniaków, buraków i śledzia. Dekorujemy porcje majonezem dekoracyjnym przy pomocy szprycy, oraz pióropuszami koperku. Posypujemy czarnym, świeżo mielonym pieprzem
Gwiazdkowy śledzik
Obieramy ugotowane lub upieczone jarzyny, kroimy je w plasterki. Z ziemniaków wycinamy duże gwiazdki, z buraczków małe przy pomocy foremek do pierników.
Gwiazdkowy śledzik
Pozostałe warzywa i skrawki warzyw kroimy drobno i wkładamy do oddzielnych miseczek. Solimy je i pieprzymy do smaku
Gwiazdkowy śledzik
Na talerz wykładamy wysoką foremkę w kształcie gwiazdki . Układamy warstwę ziemniaków, następnie majonez z musztardą uklepując i łącząc je w warstwę, następnie buraczki i majonez z musztardą uklepując i łącząc kolejną warstwę.

Tagi:

buraki