misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Gyros z owczym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

gyros z pieczarkami,owczym serem i kapustą pekińska.....

Gyros z owczym serem

Składniki:

Gyros z owczym serem

 

 

Sposób przygotowania:

Gyros z owczym serem
Przygotować marynatę: czosnek obrać, posiekać. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, rozmarynem i oregano.
Mięso umyć osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Włożyć do marynaty, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Mięso porcjami przekładać na dużą patelnię, mocno podsmażyć. Przełożyć na talerz. Na tłuszczu ze smażenia mięsa smażyć pieczarki 5 minut nie przerywając mieszania. Ponownie dodać mięso.
Piekarnik rozgrzać do temp 250stC. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać pokruszonym owczym serem. Zapiekać 5-8 minut, aż ser się stopi i lekko zbrązowieje.
W tym czasie kapustę pekińską oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kapustę przełożyć na talerz, skropić olejem słonecznikowym i octem jabłkowym, lekko przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem. Podawać z gyrosem.

Tagi:

sery ser