Sposób przygotowania:
Hackbratem-Krokodyl
Bulki zamoczyc w lekko cieplej wodzie okolo 10 minut.Cebule obrac poszatkowaci podbiec na lekko zloty kolor na patelni.Odstawic.Pietruszke umyc ,osuszyc i poszatkowac.Ser potrzec na tarle .Piekarnik nagrzac do temp.180°C , blache do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia.Bulki wycisnac z wody wlozyc do miski,dodac pietruszke,cebule,ser,mieso,jajkla,twarozek i paste pomidorowa.posolic ,popieprzyc i wyrobic na gladka mase.Odlozyc 2 duze lyzki tej masy,uformowac kulki na oczy.6 plytow ciasta francuskiego (odmrozonego)wylozyc na blat wysypany maka i rozwalkowac,wylozyc na blache (skosnie)Mase miesna diagonal wylozyc na ciasto i uformowac krodolyla,na glowe wylozyc kulki i lekko przycisnac.Ciastem oblozyc mieso tak aby bylo zakryte.Przycisnac i te resztki ciasta ktore wystaja obciac,uformowac z tych resztek walek ,podzielic go na 4 czesci z ktorych robimy nogi krokodyla.dwa pozostale blaty ciasta francuskiego.rozwalkowac ,najpierw wyciac kwadraty potem z nich trojkaty,ktore nasadzamy na grzbiet krokodyla.Anyzowe gwiazdy nakladamy na oczy lekko przyciskajac.Jajko roztrzepac wraz z lyzka smietany,pedzlem posmarowac z gory krokodyla ,na koniec grzbiet krokodyla posypac pistacjami.Piec 60 minut,po 40 minutach sprawdzic czy krokodyl nie jest za ciemny ,wtedy ciasto przykryc alufolia.
zbysiowa