Sposób przygotowania:
Halibut gotowany na parze wg lenian
Halibuta umyć, osuszyć. Ząbek czosnku i połowę imbiru pokroić w plasterki. Natrzeć rybę czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na dwie godz. do lodówki. Do naczynia do gotowania na parze wlewamy trochę wody a na górną część układamy pokrojoną w plasterki marchewkę obsypaną solą i pieprzem. Na nią wykładamy rybę i przykrywamy cukinią w plasterkach (też posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy na garnek z gotującą wodą pod przykryciem na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pozostały czosnek, imbir, cebulę( wszystko pokrojone w paseczki) Po około 4 minutach dodajemy sól, pieprz i ocet balsamiczny i smażymy do skarmelizowania sosu. Halibuta wyjmujemy na warzywa i polewamy skarmelizowanym sosem. Można podawać z risotto.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pozostały czosnek, imbir, cebulę( wszystko pokrojone w paseczki) Po około 4 minutach dodajemy sól, pieprz i ocet balsamiczny i smażymy do skarmelizowania sosu. Halibuta wyjmujemy na warzywa i polewamy skarmelizowanym sosem. Można podawać z risotto.
edytaha