szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

halibut podany na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dietetyczny halibut podany na kapuście

halibut podany na kapuście

Składniki:

halibut podany na kapuście

 

  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 główki zielonej kapusty,
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 filety z halibuta
  • sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

halibut podany na kapuście
Kapustę oczyścić, wyciąć gorzki głąb i pokroić na średniej wielkości kawałki (nie szatkować cienko). Ciepłą wodę w raz z masłem umieścić w dużym, rondlu na średnim ogniu, aż masło stopnieje, następnie dodać poszatkowaną kapustę i doprawić solą i pieprzem. Przykryć , mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, około pół godziny, dodać koperek i wymieszać. Halibuta opłukać, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Rybe ułożyc na kapuście, przykryć i gotować razem około 10 minut na wolnym ogniu. Na talerze przełożyć warstwę kapusty, na każdym ułożyć kawałek ryby, skropić sokiem cytrynowym i posypać posiekanym koperkiem.