Sposób przygotowania:
Halibut z pomidorowa salsą
Umyć i osuszyć steki z halibuta i zalać je sokiem z cytryny ( zostawić 1 łyżeczkę do salsy ) zmieszanym z 4 łyżkami oleju. Posypać pieprzem. Marynować w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z marynaty dobrze osuszyć i oprószyć mąką . Rozgrzać olej i smażyć na rumiano rybę z obu stron , dodając pod koniec smażenia dodać na patelnię masło. Sparzyć pomidory i zdjąć skórki . Pokroić w grubą kostkę .Włożyć na sitko tak by sok spłynął . Polać olejem , skropić sokiem z cytryny .Dołożyć miętę . Doprawić do smaku solą , pieprzem i kolorowymi ziołami do sałatek. Halibuta zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na którym się smażył .Podawać obłożonego salsą np. z ziemniakami z wody . Do tej salsy nie dodawałam czosnku gdyż nie specjalnie pasuje mi do halibuta .
marietta