rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Burgery wołowo ryżowe (z ryżu brązowego)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne hamburgery domowej roboty z wykorzystaniem 2 łyżek oleju. Opiekane na grillu i podane z warzywami staną się smaczną przekąską dla dużych i małych.

Burgery wołowo ryżowe (z ryżu brązowego)

Składniki:

Burgery wołowo ryżowe (z ryżu brązowego)

 

  • Na 4 burgery:

 

  • 1 woreczek ryżu brązowego
  • 30 dkg mielonej wołowiny (np. gulaszowe)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 6 dużych listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do wołowiny
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • 4 duże bułki
  • 4 duże liście sałaty
  • pomidor
  • ogórek
  • majonez
  • ketchup
  • musztarda
  • masełko czosnkowe

Sposób przygotowania:

Burgery wołowo ryżowe (z ryżu brązowego)

Burgery:

Burgery wołowo ryżowe (z ryżu brązowego)
Cebulkę, czosnek i bazylię siekamy i delikatnie szklimy na oleju

Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery.

Smażenie:

Burgery wołowo ryżowe (z ryżu brązowego)
Gotowe burgery smażymy najpierw delikatnie, a później mocniej

Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze, a następnie stopniowo zwiększać przez kolejne 10 minut. Na moim mam oznaczenie od 2 do 10, więc najpierw smażyłam na 4, później 5 minut na 6, a ostatnie 5 minut na 8 :)

Dodatki:

Burgery wołowo ryżowe (z ryżu brązowego)
Ugrillowane burgery komponujemy z resztą dodatków

W czasie opiekania się burgerów przygotowujemy pozostałe składniki:
Pieczywo przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200 st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami.