Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Harataniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasta należy zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach i upiec całość.

Harataniec

Składniki:

Harataniec

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg sera
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Piana:
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • pól kisielu
  • składniki: powidło

Sposób przygotowania:

Harataniec
Ciasto: mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, i żółtka i zarobić Ciasto podzielić na 3 części:
- do dwóch części dodać kakao, a jedno ciasto pozostawić jasne. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ser: margarynę utrzeć z cukrem, dodać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników a zamieszać.
Piana: Białka ubić z cukrem i dodać kisiel
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto białe- powidła- ciasto ciemne-ser-piana-ciasto ciemne.

Tagi:

sery ciasto ser mak