Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1421]

Herbatnikowiec z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie.

Herbatnikowiec z budyniem

Składniki:

Herbatnikowiec z budyniem

Masa budyniowa:

Dodatkowo:

  • herbatniki jasne - 25 szt
  • herbatniki czekoladowe - 50 szt
  • galaretki wiśniowe - 2 opak
  • płatki migdałowe
  • masa krówka - 1 puszka
  • woda gotowana do galaretek - 800 ml

Sposób przygotowania:

Herbatnikowiec z budyniem
Masa budyniowa:

Do rondla wlać pół litra mleka, dodać cukier, zagotować. Mąki wsypać do miski, dodać żółtka i pozostałe mleko, zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić.

Ostudzony budyń, utrzeć z masłem i spirytusem, podzielić masę na 3 części. Formę o wymiarach 25x36 cm wysmarować masłem, wyłożyć pierwszą warstwę herbatników jasnych i część masy budyniowej. Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników czekoladowych i masę krówkową.

Wyłożyć znów masę budyniową i warstwę herbatników czekoladowych. Przykryć herbatniki ostatnią częścią masy budyniowej. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na masę budyniową i posypać migdałami. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przepis dostałam od znajomej, pochodzi z internetu.